Bir önceki yazımda lezzetli sular yani fondlar nelerdir ve nasıl yapılırı anlatmıştım. Şimdi ise temelde kendi yaptığım iki tarifi sizlerle paylaşacağım. Damak zevkinize göre istediğiniz baharatı ve sebzeyi ekleyebileceğinizi de unutmayın. :)
Et Suyu için ;
Malzemeler;
1 Kg İri yağsız dana kemiği
1 Adet Büyük Boy Soğan
2 lt Soğuk Su
2 Adet Havuç
2 Adet Kereviz Sapı
3 Adet Karanfil
1 adet Defne Yaprağı
2 Diş Sarımsak
2 Çay Kaşığı Tane Karabiber
Hazırlanışı;
- Soğanı soyun ve karanfilleri soğana saplayarak defne yaprağını soğanın üzerine tutturun.
- Dana kemiklerini soğuk suda yıkayın ve ardından blençing dediğimiz, kaynar suda 1 dk'ya yakın bekletip sonra soğuk suya alıp temizlendiğinden emin olun.
- Derin ve büyük bir tencereye 2 lt soğuk suyu ve kemikleri koyun. Altını henüz yakmayın!
- Kereviz saplarını, havuçları doğrayın. Aynı kalınlıkta doğradığınızdan emin olun.
- Doğradığınız sebzeleri, sarımsakları ve tane karabiberleri ekleyin.
- Ocağı kısık ateşte açın ve kapağını kapatmadan 2 - 2,5 saat kadar kaynatın. Et suyunuz kaynarken üzerinde oluşan köpüğü bir kaşlıkla alın.
- Kaynattıktan sonra et suyunuzu süzün ve yapacağınız yemek, sos veya çorba için kullanabilirsiniz.
- Eğer dondurucuda saklayacaksanız, hazırladığınız et suyunu oda sıcaklığına gelene kadar beklettikten sonra kaplara doldurarak dondurucuda saklayın.
Tavuk Suyu için;
Malzemeler ;
1 Adet Bütün Tavuk
1 Adet Büyük Soğan
2 Adet Kereviz Sapı
2 Adet Orta Boy Havuç
1 Adet Defne Yaprağı
3 Adet Karanfil
2 lt Soğuk Su
2 Diş Sarımsak
2 Çay Kaşığı Tane Karabiber
Hazırlanışı;
- Et suyundaki gibi defne yaprağını karanfillerle soğanın üzerine tutturun.
- Sebzelerini soyup, aynı kalınlıkta doğrayın.
- Bütün bir tavuğu blençing yöntemiyle temizleyin.
- Derin ve büyük bir tencereye suyla birlikte bütün malzemeleri ekleyerek kısık ateşte 2 - 3 saat kadar kaynatın. Kaynayan suyun üzerinde oluşan köpüğü bir kaşık yardımıyla alın.
- Kaynayan tavuk suyunu süzün ve çorba, yemek ve soslarınızda kullanın.
Püf Noktaları ;
- Tavuk suyunu hazırlarken tavuğu direk soğuk su altında yıkamayın. Çünkü tavuğu suda yıkamak salmonella bakterisinin üremesine ortam hazırlar ve sağlığınız açısından oldukça tehlikelidir!
- Tavuğu temizlemek için bir tencerede kaynattığınız suyun içine atın ve 1 dk kadar haşlayın. Sonra soğuk suya koyun. Bu işlem tavuktaki bütün kirli kanı ve diğer kirleri temizleyecektir. Sıcak sudan soğuk suya alma işlemini de tavuk pişmeye devam etmesin ve lezzetini temizlemek için kullandığınız suya vermemesi için yapıyoruz.
- Tavuk suyunuz fazla yağlı olsun istemiyorsanız, tavuğun üzerindeki deriyi temizleyin. Tavuk suyunu süzdükten sonra kalan bütün olarak haşlanmış tavuğu, pilav veya çorba gibi bir yemeğe ekleyebileceğinizden didikleyip saklayın.
- Et ve tavuk suyunu bir yemek, çorba veya sosa ekleyecekseniz zaten yapacağınız yemeğe tuz ekleyeceğinizden ve bu tuz oranı yemeğe göre değişeceğinden, hazırladığınız et ve tavuk suyuna tuz eklememenizi öneririm.
- Yapacağınız yemeğe göre et ve tavuk suyunuzun sebze ve baharatlarını dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Artan et ve tavuk suyunu dondurucuda 3 ila 6 ay arası muhafaza edebilirsiniz.
Şimdiden Afiyet Olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder