27 Şubat 2016 Cumartesi

Mantar Soslu Bonfile

 Merhabalar, 
 Bu akşamı biraz özel kılmaya ne dersiniz? Restaurantlara gidip de yemeğe doyamadığınız Mantar Soslu Bonfileyi evde yapıp güzel bir ziyafet çekebilirsiniz. O zaman kolları sıvayın ve malzemelerinizi hazırlamaya başlayın derim :)


Malzemeler;

5 Adet Bonfile 

100ml Krema

100 Gr İstridye Mantarı

200 Gr Kültür Mantarı

200 Gr Kestane Mantarı

1 Adet Büyük soğan

2 Diş Sarımsak

2 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ

1 Çay Bardağı Sek Beyaz Şarap

Tuz, Karabiber, Taze Biberiye


Yapılışı;

 Soğanları yarım ay şeklinde (jülyen) doğrayın. Sarımsakları kıyın. Mantarları istediğiniz şekilde doğrayın. (ben kestane mantarını yarım ay, kültür mantarını küp, istiridye mantarını ise şerit şeklinde doğradım.)




 Bonfileleri bir tencereye alın. Arkasını ve önünü mühürleyin. İyice mühürledikten sonra tezgaha alın ve bir folyo içerisinde beklemeye bırakın. Bonfileleriniz bir kenada dururken, tencerenizin içerisinde mühürlemeden kalan kahverengilikleri yıkamayın ve yağınızı ekleyip soğanla sarımsağı sotelemeye başlayın. Soğanlar, tencerenin dibinde kalan kahverengilikler sebebiyle kahverengiye döneceklerdir ki istediğimiz de bu. Soğanlar şefaflaşınca üzerine mantarları ekleyin. Karıştırmaya devam edin. 
 Çay bardağındaki şarabı göz kararı olarak 3'e bölün çünkü mantarlara şarap çektirirken bunu üç seferde yapacaksınız. Şarabın üçte birini mantarlara ekleyin ve buharlaşmasını bekleyin -yaklaşık 2-3 dk kadar-. Üçüncü ve son şarabı eklemeye kadar aynı işlemi yapın. Mantarlara şarap çektirdikten sonra kendi damak zevkinize göre tuz, karabiber ve kıydığınız biberiyeleri ekleyin. 
 Mantarların kendi suyu fazlasıyla yeterli olacağından ve şarapla da lezzetli,aromatik bir sos elde edeceğimizden sosa su eklemeyin! Sosunuzun tadına bakın,kremayı ekleyin ve folyo içerisindeki bonfileleri sosun içine gömün. 
 Folyo içerisinde kalan bonfilelerden akan et suyunu da sosa eklemeyi ihmal etmeyin. Ocağınızı kısık ateşe alın ve bonfilelerin piştiğinden emin olana kadar - yaklaşık 15-20 dk- pişmeye bırakın. Pişen bonfilelerinizi servis edebilirsiniz.



Püf Noktaları;

- Mühürlediğiniz etler ocaktan aldığınızda yaklaşık 2-3 derece daha pişmeye devam eder. Folyo içerisinde de ısılarını koruyacaklarından bir süre pişmeye devam edeceklerdir ve sos içerisinde de pişeceğinden etiniz kanlı kalmayacaktır.

- Mühürleme, ızgara gibi eti bütün bir parça olarak pişirdiğinizde murlaka dinlendirin. Dinlendirilen et suyunu içine çeker ve içerisindeki sıvıyı eşit olarak her yerine hapseder. Eğer eti dinlendirmeden keserseniz kanlı kalma ihtimali olduğu gibi, etin içinin pişmesini istediğimiz o homojen pembeliği yakalayamadığınız gibi sulu bir etiniz de olmaz.

- Folyonun direk ete temas etmesini istemiyorsanız folyo içerisine aynı ebatlarda kestiğiniz bir yağlı kağıt koyun.

- Şarap eklediğinizde buharlaştığından emin olun ve ikinci sefer eklerken biraz bekleyin ki alkolü uçsun. Alkolünü buharlaştırmadığınızda sosunuz acımsı bir tat alacaktır.

- Eğer daha yoğun ve aromatik bir tat seviyorsanız, beyaz yerine kırmızı şarap tercih edebilirsiniz.

- Şarabın buharlaştığından emin olamıyorsanız, eklediğinizde sosu 3 dk kaynatıp ikinci ve üçüncü seferi de aynı şekilde tekrar ederek ekleyin. 

-Bonfile alırken eti dövdürüp incelttirmeyin. Eti inceltmek, ette su kaybına yol açar. İncelen et daha hızlı pişeceğinden sertleşme ihtimali yüksektir. Eğer yine de ince et yemek istiyorsanız, mühürlediğiniz etler zaten pişmiş olacağından sosunuzu iyice kaynatıp etleri öyle ekleyin ve 8-10 dk kadar pişirin.

- Sosta alkol tercih etmiyorsanız, mantarların suyu ve krema yeterli olacağından ek olarak su eklemeye ihtiyacınız olmayacaktır. Sadece şarap eklemeyin yeterli.


Servis Önerisi;

Etin yanında, yeşillikli bir salata ve patates püresiyle servis edebilirsiniz.



Afiyet Olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder