5 Mart 2016 Cumartesi

Tart Hamuru Nasıl Yapılır?

Herkese Merhabalar,

Bu yazımda sizlere, en temel tart hamuru yapımını paylaşacağım. Çünkü, sonraki paylaşımlarımda tart ve kiş tariflerim oldukça fazla bulunacak.

Öncelikle malzemeler :
1 adet ufak boy yumurta (yumurta büyükse yarısını kullanın)
1+çeyrek su bardağı un
1 su bardağı toz fındık veya toz badem (evde blenderdan çekebilirsiniz)
Yarım su bardağı pudra şekeri
60gr. margarin/tereyağ
2 tutam tuz


Yapılışı :Yumurta hariç, tüm malzemeleri bir kabın içerisinde unufak ediyoruz. Unufak etmemizdeki amaç, tereyağın un gibi toz haline yakın bir yapıya dönüşmesini sağlamaktır.



Ardından yumurtayı ekliyoruz. Hamur kıvamına gelene kadar iyice yoğuruyoruz. Ben, evde toz bademim bulunmadığından, fındığı blenderdan çektim. Kabuklarını soymadığım için, tabuklarının siyahlığı hamurda gözüktü ve noktalı bir görünüm oluştu. ama tabikide bu tadına kesinlikle etki etmedi. :)



Hamur kıvamına gelince mermere alıp merdane ile açıyoruz. Yaklaşık 2cm. kalınlığında açılması yeterli olacaktır. İstediğiniz kalınlıkta da açabilirsiniz. 


Evinizde ki herhangi bir kalıba veya borcama koyabilirsiniz, ama biz tart kalıbı kullanacağız. Bizdeki gibi tart kalıbınız varsa, kalıbın yanlarındaki dalgalı şeklin tam belli olması için, parmaklarınızla yanlara iyice bastırmalısınız. 




Kalıba yerleştirdiğimiz hamura, çatal yardımıyla aralıklarla delikler yapıyoruz, ki hamur dalgalı olmasın ve düz bir şekilde pişsin. 




Ardından tart hamuru üzerine yağlı kağıt koyuyoruz ve yağlı kağıdın üzerine de tamamını kaplayacak şekilde çiğ nohut koyuyoruz. Nohut koymak, son derece işinizi kolaylaştıracaktır, bu sayede hamurunuz kesinlikle kabarmayacaktır.




Hazır olan hamurumuzu, önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafif kızarana kadar pişiriyoruz.


Afiyet olsun...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder