18 Şubat 2016 Perşembe

Karamel Dip Sos Yanında Elma Cipsleri

  Yine bir tatlı krizi sonucu evde tatlıya dair hazır bir şeyler bulamayınca, elimde en kısa yoldan yapabileceğim malzemeleri kullanarak elma cipsi yapmaya karar verdim. Daha önce denenmemiş olmakla birlikte araştırdığım her kaynakta en az 1,5, en fazla 6 saat fırında kalacağının yazdığı tariflerle karşılaştım. Ancak benim elma cipslerim sadece 30 dkmı aldı. Pişmeleri bu kadar kısa sürünce yanına nefis karamel sosu yapmaya karar verdim ve sonuç beni gereğinden fazla tatmin etti diyebilirim. Hadi başlayalım..






Malzemeler;

3 Büyük Boy Kırmızı Elma

Karamel Sos için;

Yarım + Çeyrek Su Bardağı Toz Şeker

Yarım Su Bardağı Taze Krema

Bir Tutam Tuz


Yapılışı;

 Elmaları ortadan ikiye bölün. Çekirdeklerini çıkartın ve bıçak sırtı kalınlığında -yani yaklaşık 2-3 milim- doğrayın. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin.  Önceden 200 derecede ısıtılmış fırının orta katına koyun. Elmaların üstleri kızarınca,fırını açın ve bir maşa yardımıyla elma dilimlerinin diğer taraflarını çevirin. Yaklaşık 30 dk sonrasında kuruduğundan emin olduğunuz elmaları fırından alın ve soğumaya bırakın.
  Elma cipsleriniz soğurken karamel sosu yapmaya başlayabilirsiniz.Ufak bir teflon tencere içerisine toz şekeri koyun ve kısık ateşte şekeri eritin. Şeker iyice eridiğinde karıştırmaya başlayın ve rengi amber rengine - saydam,parlak kahverengi- dönünce üzerine kremayı ekleyin ve hızlıca karıştırın. Şeker başta toplanmış gibi görünse de kremanın içinde karıştırıldıkça iyice karışacaktır. Ve bir tutam tuzu da ekleyip karıştırmaya devam edin. Sos kıvam alırken köpürmeye başlayacaktır. İyice karıştırıp yoğun kıvam aldığını gördüğünüzde altını kapatın. Karamel sosunuz hazır. Elma cipslerinizi sosa batırarak afiyetle yiyebilirsiniz.

Püf Noktaları;

- Elmaları ince kesmeye ve hepsinin aynı incelikte olması çok önemli. Aksi halde daha ince kestikleriniz daha çabuk pişerken, daha kalın dilimler nemli kalacak ve çıtır çıtır olmayacaktır.

- Fanlı, turbo, elektrikli gibi bir çok fırın çeşidi var ve burada önemli olan fırınını iyi tanımak. Eğer fırınınız 20 dk'dan önce elmaları 200 derecede yakmaya başladıysa ısıyı 180 dereceye düşürmeniz gerekecektir.

- Elma dilimlerini cips yaparken asıl amaç elmaları kurutmaktır. Eğer 30 dk sonunda tam olarak kuruduğundan emin olmadıysanız sürekli kontrol ederek 5 ila 10 dk kadar daha pişirin.

- Karamelize olan şekerin koyu kahverengine dönmesi, karamelin yanması demektir. Sosunuzun tadının acı yanık tatta olmasını istemezsiniz. Bu yüzden açık kahverengiyken kremanızı ilave edin. Daha akışkan bir sos isterseniz krema ekleyerek sosu inceltebilirsiniz.

- Dikkat! Kremayı döküp hızlı karıştırırken kontrollü olun ve panik yapmayın. Sıcak şeker elinize veya başka bir yerinize sıçrarsa 2.dereceden yanıkla mücadele etmek istemezsiniz. 

- Bir tutam tuz karamelinizin lezzetini ortaya çıkaracaktır o yüzden ihmal etmeyin. Ancak bir tutamı da geçmeyin.

Servis Önerisi;

 Elma cipslerini hafif nemli bırakarak kesip öğün arasında yoğurt üzerine koyup yiyebilirsiniz. Çıtır kalanları da müsli,mısır gevreği veya granolalarınıza ekleyebilirsiniz. Sade olarak sağlıklı bir atıştırma olacaklardır. 
 Ayrıca karamel sosuyla taze kesilmiş, armut, muz, çilek gibi meyveleri de servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder