18 Şubat 2016 Perşembe

Evde Kolay Makarna Hamuru

 Ne yesek? diye düşünürken öğlen makarna yiyelim dedik. Hatta kendimiz açalım bakalım nasıl oluyor dedik. Makarna biliyoruz ki durum buğdayından yapılır ve işlenmesi zor, sert bir hamurdur.  Fazla maharet gerektirir ve "hadi yapıyım açıyım da bitsin" kadar kısa sürede olmaz. 
 Bunu göz önüne alarak, açılması kolay, malzemeleri kolay, üstelik pişirmesi çok daha kolay, yumurtanın verdiği yoğun tatla, bir kere denediğinizde artık kendi makarnanızı kendinizin yapmak isteyeceği leziz mi leziz bir hamur yaptık. Bakalım nasıl yapmışız...



 Malzemeler;

2 Su Bardağı Un

3 Yumurta

1 Yemek Kaşığı Zeytinyağı

Yarım Tatlı Kaşığı Tuz


Yapılışı;


 Unu bir kaba eleyin. Tuzu ekleyin ve bir çırpıcıyla homojen dağılması için karıştırın. Zeytinyağı ve yumurtaları da ekleyip yoğurun. Yumuşak, biraz yapışmaya yakın bir hamur elde edince hamurunuzu strece sarın ve en az 30 dk dinlendirin. 


 Dinlendirdikten sonra hamurunuzu ortadan ikiye bölün. Daha sonra iki böldüğünüz parçaları tekrar ortadan iki bölüp 8 küçük parça elde edene kadar aynı şekilde kesin. Tezgahınızı unlayın. Diğer parçaları streçleyip kenara koyun. Aldığınız hamurları tek tek açın. 
 Açtığınız hamurları uzunlamasına - baget ekmek gibi- açın. İnce olarak açtığınız makarna hamurunuzu yapışmayacağından emin olacak şekilde unlayıp rulo yapın. 
 Son olarak rulo yaptığınız hamuru istediğiniz kalınlıkta kesin ve oluşan şeritleri açarak makarnalarınızı bir tepsiye koyun. Bütün makarnalarınızı kestikten sonra yaklaşık 2 ila 3 dk kadar haşladığınızda servise hazır olacaklardır.


Püf Noktaları;

- Hamurunuz çok yapışkansa tezgaha fazla un döküp, hamuru açarken arkalı önlü olarak sürekli unlayarak açarsanız yapışmayacaktır.

- Suda haşlamak yerine, makarnalarınız çabucak pişeceğinden, hazırladığınız sos içerisinde 3 dk kadar pişirirseniz, makarnanız sosun suyuyla haşlanacağından daha lezzetli olacaktır.

- Hamurunuzu 2 milim kadar açmalısınız. Yani bayağı ince olmalı ve hamurun her yeri aynı incelikte olmalı.

- Hamurunuzu 30 dkdan fazla dinlendirirseniz biraz fazla yapışkan olabilir ancak korkmayın, açarken unladığınızda sorunu gidermiş olursunuz. Ancak un ekleyip tekrar yoğurmaya kalkmayın.

- Hamuru keserken eğer spatula yerine bıçak kullanacaksanız, kullanacağınız bıçağı unlayın ki hamur bıçağa yapışmasın.


Servis Önerileri;

İstediğiniz sosu kullanabileceğiniz gibi aynı hamurdan lazanya veya ravioli de yapabilirsiniz.



Afiyet olsun... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder