16 Şubat 2016 Salı

Evde Beyaz Ekmek Yapmak

 Biraz mutfakla uğraşmayı seviyorsanız ve ne yediğinizin içeriğini bilip gönül rahatlığıyla evde tüketmek istiyorsanız,yapılışının sonunda kendinizi bir şeyler başarmanın verdiği mutlulukla baş başa bırakmak istediğim tarif ; Beyaz Ekmek..


 Takip ettiğim yabancı şeflerin tariflerini kendi istediğim lezzete göre ayarlayıp, hem ölçü ( oz, cup gibi. ) ayarlamalarını hem de malzeme çevirilerini de sizlerle paylaşacağım. Şimdi gelelim ekmek yapımına.

 Bu tarifteki malzemeleri yapım ve ekleme sırasına göre yazacağım için, mutfakta yazıldığı gibi ayırırsanız sizin için daha kolay olur. ( Tabii bulaşık biraz birikebilir o ayrı.:)) 

Not: Malzemeleri karıştırma ve ekleme sırasına göre ayrılmış şekilde yazıyorum!

Malzemeler; 

1. Aşama

Yarım Su Bardağı Ilık su

1 Paket Hazır Kuru Maya

1 Çorba Kaşığı Toz Şeker

2. Aşama

3,5 Su Bardağı Un

Yarım Çorba Kaşığı Tuz

2 Su Bardağı Ilık su

3. Aşama

3,5 Su Bardağı Un

4 Çorba Kaşığı Tereyağ


Yapılışı; 

 1. Yarım su bardağı suya, kuru maya,şekeri ekleyip karıştırın ve 3 -5 dk arası bir kenarda aktifleşmeye bırakın. 
 2. Un, tuz, ılık suyu karıştırın. Az önce hazırladığınız maya, su, şeker karışımını ilave edin. Yapış yapış bir hal alacaktır ancak 3.aşamadaki; 3,5 su bardağı unu, bu karıştırma esnasında 1'er bardak ekleyerek hamurun yoğunlaşmasını sağlayıp hamuru iyice toparlayın. 10 dk kadar hamuru dinlendirin. 
 Dinlendirme işleminden sonra hamura 1'er çorba kaşığı olmak üzere tereyağını ekleyin. Katı yağla yağladığınız bir kase içerisine,
yoğurduğunuz hamuru koyup üzerini streçle kapatın ve ılık bir ortamda 1 saat mayalandırmaya bırakın. 
 Mayalanma sonrası hamuru ikiye ayırın ve iki ayrı ekmek kalıbına ; parçaların her birini pişireceğiniz kalıbın boyutunda elle açın ve sıkı bir şekilde rulo yapıp kenarlarını da aşağı kıvırarak yerleştirin. Yerleştirdiğiniz iki kalıbın üzerini de fırına atmadan evvel streçleyip 1,5 saat daha mayalanmaya bırakın.
 İkinci mayalanma işlemi bitiş sonrası 220 derecelik fırında 15 dk boyunca pişirin ve 15 dk sonra fırın derecesini 190 dereceye indirip 45 dk daha pişirin. Pişirme sonrasında fırından çıkaracağınız ekmeklerin üzerine hala sıcakken bir fırça yardımıyla tereyağı sürün.  Ve ekmeklerimiz hazır :)

Püf Noktaları & Malzeme bilgileri ;

- Hazırladığınız maya karışımı 5 dk içinde köpürüp kremsi bir yapıya dönüşecektir. Mayaya katılan şeker mayanın daha hızlı aktifleşmesini sağlar. Maya aktifleştiğinde şekeri tüketir ve karbondioksit açığa çıkardığından hamurunuz da hacminin iki katına çıkar.

- Mayaya eklediğiniz su 38 dereceden az ve 45 dereceden fazla olmamasına özen gösterin aksi halde mayanız bozulacaktır. Dereceniz yoksa parmağınızla da kontrol edebilirsiniz. Su elinizi yakmayacak ve parmağınızı içerisinde tutabileceğiniz sıcaklıkta olmalı. ( Dikkat(!) kontrol ederken kendinizi haşlamayın. )

- Soğuk ve sıcak mayalandırma işlemleri ortamına göre değişir. Bu tarifte oda sıcaklığında mayalandırma yapıyoruz. Soğuk mayalandırma ise buzdolabında bekletilerek yapılan mayalandırma işlemidir.

- Mayalanmaya bırakacağınız hamurun üzerini streçle kapatmadan önce, streç filmi de biraz sıvı yağla yağlarsanız mayalanma sonunda hacminin iki katına çıkan hamur strece yapışmaz ve hamurdan kolaylıkla ayırabilirsiniz.

- İkinci aşama unu eklerken 1'er bardak ekleyerek karıştırmaya özen gösterin ki hamur tüm unu alabilsin.

- Kullandığınız unlar yapım aşamasında farklılık gösterebilir. Bu yüzden eğer hamur çok sertleşmeye başladıysa un eklemeyi bırakın.

-Tereyağı eklemeden önce hamurunuzu dinlendirin. Çünkü pürüzsüz ancak gluten yüzünden sert bir hamur olacağından, hamuru dinlendirmek unun suyu daha iyi çekmesini sağlayıp, daha elastik ve yumuşak bir hamur elde etmenizi bu da hamurla daha kolay çalışmanızı sağlayacaktır.

- Hamura tereyağını eklediğiniz sırada yoğururken hamur parçalanıyormuş gibi görünebilir ancak yoğurmaya devam edin, hamur tüm yağı yiyecektir. ( 4 çorba kaşığı tereyağını 4 seferde ekleyeceğinizi unutmayın! )

- Sıcak ekmeklere tereyağı sürmek dışını hem parlatır hem de alışkın olduğumuz ekmek görüntüsü kazandırır.

- Ekmekleri dilimlemeden önce bıçağınızı soğuk suya batırıp silin ve öyle dilimleyin.

-Büyük bir mikseriniz varsa aynı sırayla elde yoğurmak yerine hamur yoğurucu başlığıyla mikser kullanarak da hazırlayabilirsiniz


Afiyet olsun...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder