Cheesecake'in ilk olarak 4000yıl önce Yunanlılar tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir. Yunanlılara göre cheesecake enerji kaynağı olarak kabul edilmekteydi. Yapılan ilk olimpiyatlarda atletlere enerji takviyesi olarak verilirmiş. Ayrıca Yunan düğünlerinde düğün pastası olarak da verilirmiş.
Cheesecake, her zaman bizim bildiğimiz yapıda ve görüntüde değildi. 18.yy civarında Avrupalılar, kabarması için kullanılan maya yerine, içerisine yumurta koydular.
Ve Cheesecake'in Amerika'da da tanınmaya başlaması da, olimpiyatlarda atletlere yedirilmesine dayanır. Olimpiyatlarda, Romalılar tarafından Avrupa'ya taşındığına inanılmaktadır. Ve Avrupalı göçmenler de bu tadı, Amerika kıtasına götürmüşlerdir.
Cheesecake yapımında, krema veya sürülebilir krem peynirler (labne peynir) kullanılır. Ama tabiki de en yaygın olarak bilinen, tatlının isminden de anlayacağımız üzere krem peynirdir.
Cheesecake'ler soğuk ve sıcak olmak üzere ikiye ayrılır.
Soğuk Cheesecake : Çoğunlukla jelatin ile katılaştırılan ve fırında pişmeyen türdür.
Sıcak Cheesecake : Yumurtalı olarak yapılan ve fırında pişirilen cheesecake çeşididir. Fırında pişirme işlemi; bain marie(benmari) ya da kuru ısıda fırında pişirme olarak gerçekleştirilir. Pişen ürün servis edilmeden önce 1 gece buzdolabında dinlendirilir.
New York Cheesecake
Bu cheesecake sade olarak servis edilir. Herhangi bir meyve dolgusu...vs eklenmez veya üzerine sürülmez. Tadını, yalnız yumurta sarılarından ve krem peynirden alır.
Tabiki de kremalı versiyonu daha sonraki yıllarda ortaya çıkmıştır. 1900'lü yıllarda Amerika'da iyice yayılmış olan cheesecake, bu süre içinde kremalı olarak yapılmaya başlanmıştır. Bu tarz ile çikolata veya meyve sos konularak servis edilmiştir.
Cheesecake tadında tariflerde görüşmek üzere...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder