Klasik ekmek tarifine meydan okuyan ekmek olan, Ciabatta yani Çabata ekmeği yapımını sizlerle paylaşmak istiyorum. Ciabatta bir İtalyan ekmeğidir. Genelde şekli, daha çok yassı köy ekmeği gibidir. Ama ben daha ufak şekilde yapmayı tercih ediyorum.
Bu Çapata ekmeğini, kısmen KFC'deki o bisküvite benzetenler oldu ki, bende aynı düşüncedeyim.
İlk olarak malzemelerle başlayalım.
Maya hazırlanışı (Starter işlemi)
1 çay kaşığı bal
Yarım çay bardağı süt
1 su bardağı un
1 su bardağına yakın ılık su
Yarım çay kaşığı yaş maya
Hamurun kalan malzemeleri
2+çeyrek su bardağı un
1 su bardağına yakın su
Çeyrek çay bardağı zeytinyağı
2 tutam tuz
Yarım tatlı kaşığı yaş maya
Yapılışı
Öncelikle maya hazırlanışı için, bal, süt ve unu ufak bir kaba koyuyoruz. Ardından mayayı ılık suda eritiyoruz ve bal-süt-un bulunan ufak kaba ekliyoruz. Kaptaki malzemeleri çırpma teliyle karıştırıyoruz. Kabı kapakla veya bir bezle kapatıyoruz ve kabarması için bekletiyoruz.
Maya hazırlanışındaki tüm malzemeleri kapta çırpınca aşağıdaki görüntü oluşmalıdır. 15-20 dakikaya kadar kabaracaktır.
Hamurun kalan malzemelerini büyük bir kabın içine koyuyoruz. Ve kabaran mayalı karışımı da içine ekliyoruz.
Ve 5 dakika boyunca durmadan yoğuruyoruz. Hazır olan hamuru, üstü kapalı şekilde yarım saat kadar mayalandırıyoruz.
Mayalanan hamurumuza istediğimiz şekli veriyoruz. Ben ufak ekmekler elde edecek şekli tercih ediyorum.
Şekillendirme işlemi bitince, yağlı kağıt serilmiş tepsi üzerinde, tekrardan üzeri kapalı şekilde mayalandırmaya bırakıyoruz. Bu mayalandırma işlemi de 30-45 dakika arası yeterli olacaktır.
Mayalanan ekmeklerimizi 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
Öneri : Sıcakken kesinlikle yemeyiniz. :) Biraz soğuyunca tadını gösterecektir.
Şimdiden afiyet olsun.. :))
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder