17 Şubat 2016 Çarşamba

Profiterol Nasıl Yapılır?

 Herkese Merhabalar,

 Bu paylaşımımda sizlere profiterol hamurunun hem püf noktalarını hemde en iyi sonucun nasıl alındığını anlatacağım.
 Daha önceki paylaşımlarımızdan Pate a Choux Sandviç tarifimizde kolay profiterol hamurunun nasıl olması gerektiğinden bahsetmiştik. Bu tarif ise krema dolgulu, enfes mi enfes, biraz zahmetli fakat sonucu inanılmaz bir profiterol hamuru tarifi. O halde malzemelerle başlayalım. Ardından yapımına ve püf noktalarına geçelim...


Profiterol Hamuru İçin Malzemeler:
1 çay bardağı su
1 çay bardağı süt
150 gram margarin/tereyağı
1 tatlı kaşığı şeker
1,5 su bardağı un
5 adet orta boy yumurta

Yapılışı :

 İlk olarak su, süt , şeker ve tuzu çok derin olmayan tencereye alıp kaynatıyoruz. Kaynamaya başladığı an, unu ekliyoruz ve homojen bir karışım elde edene kadar sert bir spatula yardımıyla karıştırıyoruz. Tencerenin dibi ince bir tabaka halinde tutmalıdır. Ama kesinlikle hamur yanmamalıdır.
 Hamurumuzun henüz daha dumanı tüterken hemen soğutmaya başlamalıyız. Soğutma işlemini isterseniz mikser ile, isterseniz tezgah üstünde spatula ile döndürerek yapabilirsiniz. İkiside aynı sonucu verecektir. Bu soğutma işlemi buhar bitene kadar ve hamur ılıklaşana kadar devam etmelidir.
 Bu aşamadan sonra yumurtaları teker teker ilave edebiliriz. Her bir yumurtayı kabımıza atarken robotun hızı azaltılmalı, karıştırırken arttırılmalıdır. 4. yumurtada hamur iyice kesilmiş ve cıvıklaşmış gibi gözükecektir, ama 5. yumurta da atılınca hamur bir anda kendini toplayacaktır ve profiterol hamuru hazır olmuş olacaktır.

 Hazır olan hamuru sıkma torbasına alıyoruz ve fırın kağıdı yerleştirmiş olduğumuz tepsiye profiterol şeklinde sıkıyoruz. Aynı hamuru ekler için de kullanacağımızdan ekler şeklinde de sıkabilirsiniz. Önceden ısıtılmış 180derecelik fırında renk alıncaya kadar pişiriyoruz.

Hamurun Püf Noktaları :
* Profiterol hamurunun ilk püf noktası yukarı da da belirtmiş olduğum, hamuru tencerede kavururken dibinin tutmasıdır. Bu dip tutturma işlemi ince bir tabaka şeklinde olmalıdır. Hamurun altı kesinlikle yanmamalıdır. Yapılan bu işlem hamurun nemini azaltmaktır.

* İkinci püf noktamız ise, ocağın altı kapanır kapanmaz hamurdan duman çıkarken hızlı bir şekilde soğutma işlemine geçilmesidir. Hamurun hemen robota alınmasının nedeni buharın nem yapmasını önlemektir. Profiterol hamurunun içinin boş kıtır kıtır olmasını sağlayan bu aşamadır.

* Üçüncü püf nokta ise, yumurtaların teker teker eklenmesidir. Yumurtalar aynı anda eklenirse hamur dağılacaktır ve istenilen kıvam elde edilemeyecektir. 1, 2, 3, ve özellikle 4. yumurta da hamur tamamen kesilecek ve dağılacaktır. Ama 5. yumurtada hamur tamamen toparlanacaktır.



 Fırından çıkan profiterollerin altını bir çubuk yardımıyla delebilirsiniz. İçine sıkma torbasına aldığınız  Pastacı Kreması sıkabilirsiniz. Ve üzerine hazır paket veya kendi yapmış olduğunuz çikolata sosu dökerek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...
Lezzetli günler :)







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder