17 Şubat 2016 Çarşamba

Sebzeli Yasemin Pilavı

 Akademiye gittiğim zamanlarda eğitmen şefimiz Cenk Kamburoğlu'ndan öğrendiğim ve pirinç pilavını öğünlerimde çok tercih etmeyen bir insan olarak sade pilav yerine sürekli yaptığım bir tarif haline gelen ; Sebzeli Yasemin Pilavı...







Malzemeler;

2 Su Bardağı Yasemin Pirinci

1 Adet Tatlı Taze Kırmızı Biber

1 Adet Kabak

Yarım Çay Bardağı Tatlı Mısır

Yarım Çay Bardağı Bezelye ( Dondurulmuş )

1 Adet Orta Boy Havuç

5 Adet Mantar

2 Adet Yumurta


Yapılışı;

 Pirinçleri yıkayın ve 10 dk kadar suda bekletirken sebzelerinizi hazırlayın. Biber, kabak, havuç ve mantarı kıymadan, toplu iğne ucu büyüklüğünde (brunoise) doğrayın. Bezelye ve mısırı yıkayıp süzün. Sebzeleriniz hazır olduğunda, pirincinizi süzün. 
 Derin orta boy bir tencereye pirinçleri koyun ve üzerini geçecek kadar su koyup, pirinçleri 8 dk kadar haşlayın. Pirinçler haşlanırken, derin büyük bir tavayı ocağa koyun - tercihen vok tava- . 
 Tava içerisine iki çorba kaşığı kadar sıvı yağ ekleyerek tavayı yüksek ateşte iyice kızdırın. Haşlanan pirinçleri süzün. Tavanın kızmasını beklemeden sebzeleri atmayın çünkü sebzeleri soteleyeceğiz. Tava istenilen sıcaklığa ulaşınca, pişme sırasına göre havuç, kırmızı biber, bezelye, mısır, kabak ve mantarı ekleyin. Sebzelere bu esnada tuz ekleyip tatlandırın. Bekletmeden sürekli sebzeleri karıştırın ki yanmasın. 
 Sotelenen sebzelerin üzerine süzdüğünüz pirinci ekleyip hızlıca karıştırmaya devam edin. 2 yumurtayı önceden bir kaba kırın ve çırpın. Pirinçleri 2-3 dk kadar sebzelerle karıştırdıktan sonra yumurtaları ekleyin ve yumurtalar, pirinçleri ve sebzeleri kaplayıp pişene kadar yaklaşık bir 3-4 dk daha hızlıca karıştırın. Ve sebzeli yasemin pilavınız hazır!

Püf Noktaları;

- Pirinçleri yıkarken süzgeç değil kase kullanın. Yasemin pirinci ince uzun tipte pirinçtir ve süzgeçte yıkarken kırılmalarına sebep olursunuz.

- Yasemin pirincinin nişasta oranı düşüktür. Bu nedenle uzun süre yıkamanıza gerek kalmaz. Kasede elinizle karıştırarak 3 sefer su akıtmanız yeterli olacaktır.

- Bu tarifte pirinci haşlayarak ve soteleyerek pişiriyoruz. Ön pişirmesini haşlayarak, tam pişmesini de soteleyerek gerçekleştiriyoruz. Pirinci haşlarken 8 dk'yı geçirmeyin aksi halde pirinç tam pişerse soteleyemezsiniz. Haşlama işlemi bittiğinde pirinçlerin hafif diri kalmaları gerekiyor.

- Sebzelerin pişim sırasına dikkat edin. Havuç ve biber pişmesi uzun süren sebzelerdendir. Bu nedenle havucu sotelerken 1 dk kadar bekleyip biberleri, 1 dk daha bekleyip sırasıyla diğer malzemeleri ekleyip durmadan karıştırmaya devam edin.

- Tüm sebzeleri eklemeyi bitirdikten sonra sebzeleri 2-3 tur daha karıştırıp pirinci ekleyin. 

- İşlem sonunda pirinç ve sebzeler aynı anda pişmeli ve sebzeler hafif diri kalmalı.

- Son olarak yumurtaları eklerken yumurtalar pişip bütün malzemelere yayılana kadar durmadan hızlıca karıştırın. Aksi takdirde pişen yumurtalar tek bir tarafa toplanır.


Servis Önerisi;

Soya Soslu Tavuk Kanatlarının yanında iyi bir alternatif olacaktır. 


Afiyet Olsun..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder