Beze, bildiğiniz üzere bir mereng harikasıdır. Ham maddesi yumurta akı ve şeker olan, pudra şekeri ve özellikle mısır nişastası ile sabit kalıcılığı arttırılan bir tatlıdır.
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, beze yaparken çok hataya düştüm. Kimi zaman yumurta akı ile şekeri aynı an da çırptım, kimi zaman pudra şekeri ve nişastayı ilk başta ekledim. Evet, sonunda
çıtır çıtır bezeler elde ettim. Fakat, bu gibi durumlarda, ne de olsa beze oldu diye bir tavır takınmamayı, doğrusunu yaptığımda öğrendim.
Şimdi sizlere bezenin çıtır çıtır olmasını, tamam çıtır oldu ama bu çıtırlığı günlerce nasıl koruduğunu anlatacağım. Çok basit yaptığım bu tarifte detaylara çok takıldım. Çünkü tatlı sevmek bunu gerektiriyor. :)
Malzemeler :
3 yumurta beyazı
150gr şeker
25gr pudra şekeri
5gr mısır nişastası
Not: Eğer evde mutfak teraziniz yok ise; şekeri göz kararı ekleyebilirsiniz. Bu miktar bir çorba kasesi kadar olabilir. Pudra şekeri çeyrek paketten az olabilir. mısır nişastası 2 tutam olabilir. :)
Yapılışı :
Öncelikle, mikserde yumurta akını köpürene kadar çırpıyoruz. Mikseri orta hızda kullanabilirsiniz. Mikser çalışırken haldeyken şekeri azar azar ilave ediyoruz. Şekeri ilave etme işlemimiz bittikten sonra, yumurta akı ve şeker karışımı kar kıvamını alana kadar mikseri devamlı çalıştırıyoruz. Kar kıvamına geldiğini, mikseri kapattıktan sonra, kabı ters çevirince karışım hiç kareket etmediğinde anlayabilirsiniz.
Kıvam alan karışıma pudra şekeri ve mısır nişastasını da ilave ediyoruz. 20saniye daha mikser ile karıştırıyoruz.
Ve beze için karışımımız hazır.
Beze görüntüsü elde etmek için, sıkma torbasına yıldız uç takıyoruz. Sıkma torbasına takılan bu uçları, pastacılık malzemeleri satan dükkanlarda, hatta bazı büyük marketlerde dahi bulabilirsiniz. :) ,Yıldız ucumuzu taktıktan sonra bir bıçak yardımıyla sıkma torbamızın ucunu koparıyoruz. Ve beze karışımını torbanın içine aktarıyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize, bezeleri ceviz büyüklüğünde sıkıyoruz.
Önceden ısıtılmış 110derece fırında 1,5saat pişiriyoruz.
Not: Benim vermiş olduğum ölçüler ile, standart ev fırın tepsileri ile 2,5 tepsi çıkmaktadır.
Şimdiden afiyet olsun.. :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder