Mayalı hamurun ev yapımı ekmekten sonra en çok sevdiğim
hali, bir İtalyan klasiği olan ; Pizza.
Fırından çıkartmak için sabırsızlanacağınız ve mutfağınıza dolan mayalı
hamur kokusundan ağzınızın sulanacağı, çıtır çıtır pizza hamuru tarifine asla
hayır diyemezsiniz :)...
Bu tariften iki adet küçük boy pizza çıkıyor. Tarifi
rahatlıkla 2-3 katına çıkarabilirsiniz.
Malzemeler;
1,5 Su Bardağı Un
Yarım Su Bardağı Su
Çeyrek Su Bardağı Ilık Su ( Maya için)
1 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
1 Paket Kuru maya veya 10 Gr Yaş Maya
1 Çay Kaşığı Tuz
Yapılışı;
Çeyrek su bardağı ılık suya iki çay kaşığı toz şekerle kuru
mayayı ekleyip karıştırın ve aktifleşmesi
için 5 dk kadar bekletin. Genişçe bir kaseye un ile tuzu koyup
çırpıcıyla karıştırın. Zeytinyağını ve 5
dk boyunca beklettiğiniz mayayı ekleyip karıştırın. Üzerine yarım su bardağı
suyu da ekleyerek hamuru iyice yoğurup toparlayın. Kasenin üzerini streçle
kapatıp ılık bir ortamda en az 1 saat mayalandırın. Mayalanma işleminden sonra
oklava yardımıyla açıp pizzanızı dilediğiniz gibi hazırlayıp
fırınlayabilirsiniz.
Püf Noktaları;
- Mayaya eklenecek suyun sıcak veya soğuk olmamasına dikkat edin ki maya bozulmasın.
- Kullandığınız unun kalitesi değişiklik gösterebileceğinden
mayayı ekledikten sonra suyu eklerken hamurun toparlanmasına dikkat edin. Eğer
hamurunuz yarım bardak suyun çeyreğinde toparlandıysa geriye kalan suyu
eklemeyin. Tam tersi olarak yarım bardak sudan sonra yumuşak bir hamur
olmadıysa ve tam toparlanmadıysa bir çorba kaşığı kullanarak ilave su koyup toparlanana
kadar devam edebilirsiniz.
- 1 Saat mayalanıp hamur hacminin iki katına çıktıktan sonra
hamuru tezgahta biraz yoğurup içindeki hava kabarcıkları sönmeli- tekrar
mayalandırabilirsiniz. Bir kereden fazla mayalanan hamurun lezzeti yoğunlaşır.
- İsterseniz bir kere mayandırdığınız hamuru geceden
buzdolabında soğuk mayalanmaya da bırakabilirsiniz. Böylece hamurunuz yavaş
mayalanır ve lezzeti iki katına çıkar.
- Hamuru ince açtıktan sonra yağlı kağıt serilmiş tepsinize
yerleştirip malzemeleri öyle ekleyin aksi halde tezgahtan dağılmadan
kaldıramazsınız.
- Pizzayı fırına koymadan önce fırının ısıtılmış olması
gerek ki çıtır çıtır olsun.
Servis Önerisi;
Hamuru ikiye bölmek yerine ufak toplar halinde açıp mini
pizzalar yapabilir, şerit şeklinde kesip sosis etrafına sararak da
fırınlayabilirsiniz.
Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder