17 Şubat 2016 Çarşamba

Pizzaya Başlangıç ; Pizza Hamuru!

 Mayalı hamurun ev yapımı ekmekten sonra en çok sevdiğim hali, bir İtalyan klasiği olan ; Pizza.  Fırından çıkartmak için sabırsızlanacağınız ve mutfağınıza dolan mayalı hamur kokusundan ağzınızın sulanacağı, çıtır çıtır pizza hamuru tarifine asla hayır diyemezsiniz :)...

Bu tariften iki adet küçük boy pizza çıkıyor. Tarifi rahatlıkla 2-3 katına çıkarabilirsiniz.

Malzemeler;

1,5 Su Bardağı Un

Yarım  Su Bardağı Su

Çeyrek Su Bardağı Ilık Su ( Maya için)

1 Çorba Kaşığı Zeytinyağı

1 Paket Kuru maya veya 10 Gr Yaş Maya

1 Çay Kaşığı Tuz


Yapılışı;

 Çeyrek su bardağı ılık suya iki çay kaşığı toz şekerle kuru mayayı ekleyip karıştırın ve aktifleşmesi  için 5 dk kadar bekletin. Genişçe bir kaseye un ile tuzu koyup çırpıcıyla karıştırın. Zeytinyağını  ve 5 dk boyunca beklettiğiniz mayayı ekleyip karıştırın. Üzerine yarım su bardağı suyu da ekleyerek hamuru iyice yoğurup toparlayın. Kasenin üzerini streçle kapatıp ılık bir ortamda en az 1 saat mayalandırın. Mayalanma işleminden sonra oklava yardımıyla açıp pizzanızı dilediğiniz gibi hazırlayıp fırınlayabilirsiniz.

Püf Noktaları;

- Mayaya eklenecek suyun sıcak veya soğuk  olmamasına dikkat edin ki maya bozulmasın.

- Kullandığınız unun kalitesi değişiklik gösterebileceğinden mayayı ekledikten sonra suyu eklerken hamurun toparlanmasına dikkat edin. Eğer hamurunuz yarım bardak suyun çeyreğinde toparlandıysa geriye kalan suyu eklemeyin. Tam tersi olarak yarım bardak sudan sonra yumuşak bir hamur olmadıysa ve tam toparlanmadıysa bir çorba kaşığı kullanarak ilave su koyup toparlanana kadar devam edebilirsiniz.

- 1 Saat mayalanıp hamur hacminin iki katına çıktıktan sonra hamuru tezgahta biraz yoğurup içindeki hava kabarcıkları sönmeli- tekrar mayalandırabilirsiniz. Bir kereden fazla mayalanan hamurun lezzeti yoğunlaşır.

- İsterseniz bir kere mayandırdığınız hamuru geceden buzdolabında soğuk mayalanmaya da bırakabilirsiniz. Böylece hamurunuz yavaş mayalanır ve lezzeti iki katına çıkar.

- Hamuru ince açtıktan sonra yağlı kağıt serilmiş tepsinize yerleştirip malzemeleri öyle ekleyin aksi halde tezgahtan dağılmadan kaldıramazsınız.

- Pizzayı fırına koymadan önce fırının ısıtılmış olması gerek ki çıtır çıtır olsun.

Servis Önerisi;

 Hamuru ikiye bölmek yerine ufak toplar halinde açıp mini pizzalar yapabilir, şerit şeklinde kesip sosis etrafına sararak da fırınlayabilirsiniz.


Afiyet olsun... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder